Just say no Вівторок, 05.07.2024, 6:31 PM
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Міні-чат

Наше опитування
Яка соціальна проблема є найбільш актуальною?
Всього відповідей: 18

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2012 » Березень » 12 » Наші діти і наркотики: поради фахівців батькам
0:07 AM
Наші діти і наркотики: поради фахівців батькам
* Публікується за виданням:
Бєлоусов Ю. Л. Юридична консультація / / Наші діти і наркотики: поради фахівців батькам / Під ред. І. П. Рущенко. - Харків: Фінарт, 2002. - С. 37-46.

Чинне українське законодавство передбачає юридичну відповідальність за вчинення дій, пов'язаних з незаконним обігом наркотиків.

Юридична відповідальність- це обов'язок людини, яка вчинила правопорушення, піддатися осуду з боку держави і бути покараним в повній відповідності із законом. Юридична відповідальність настає за протиправні дії, які були вчинені навмисно або з необережності.
За вчинення діянь, пов'язаних з незаконним обігом наркотиків, юридична відповідальність реалізується у вигляді адміністративної або кримінальної відповідальності.
Різниця між адміністративною та кримінальною відповідальністю обумовлена​​ важкістю скоєного правопорушення. Адміністративна відповідальність настає за вчинення менш важких правопорушень - проступків, вичерпний перелік яких міститься в Кодексі про адміністративні правопорушення (КоАП). Кримінальна відповідальність, відповідно, настає за вчинення більш важких правопорушень - злочинів, які зібрані в Кримінальному кодексі (КК). Термін «вичерпний перелік» означає, що людина може бути підданаадміністративному або кримінальному покаранню тільки за те діяння, яке безпосередньо описано в законі.
Під незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів розуміються дії, пов'язані з культивуванням рослин, що містять наркотичні речовини, виробленням, виробництвом, відпуском, виготовленням, зберіганням, розподілом, торгівлею, використанням, переміщенням по території України та за її межі наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які здійснюються з порушенням Закону «Про обіг наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів».
Вироблення наркотичних засобів - це відділення макової соломи чи соку (опію) від рослин маку або листя, суцвіть та смоли від рослин конопель.
Виготовлення наркотичних засобів або психотропних речовин - усі процеси, за винятком вироблення, за допомогою яких можуть бути отримані наркотичні засоби або психотропні речовини, в тому числі шляхом екстракції або рафінування, а також перетворення одних наркотичних засобів або психотропних речовин в інші наркотичні засоби або психотропні речовини . Наприклад, зрізування зелених головок маку, їх надрізи та вилучення опію-сирцю, висушування зрізаних стебел, коробочок снодійного маку після вилущування з них насіння, дроблення і інші дії з метою отримання концентрованого засобу є виготовленням наркотиків. Способи виготовлення значення для кваліфікації не мають.
Абсолютна більшість людей під словом придбання мають на увазі покупку. Однак за змістом закону під цим терміном слід розуміти не тільки покупку, а й отримання наркотичних засобів в обмін на інші товари і речі, прийняття наркотиків в якості засобу оплати боргу або предмета позики чи дарування, привласнення знайденого, збирання дикорослих маку чи конопель, а також тих, які залишилися неприбраними на скошених ділянках наркотиковмісних рослин. Якщо ж в результаті певних дій з наркотиками рослинного походження створюється їх нова якість, такі дії являють собою не придбання, а виготовлення.
Під зберіганням слід розуміти будь-які умисні дії, пов'язані з перебуванням наркотичних засобів або психотропних речовин у володінні винного (при собі, в приміщенні, а також у сховищах чи інших місцях). Відповідальність за зберігання наркотиків і психотропних речовин настає незалежно від його тривалості.
Перевезення і пересилка - це переміщення наркотичних засобів, психотропних речовин з одного місця в інше в межах України. Перевезення може здійснюватися шляхом використання будь-якого виду транспорту його власником або іншою особою для транспортування зазначених предметів у межах одного району (області) або поза ними, але в межах України. Пересилання наркотиків або психотропних речовин може полягати в їх відправленні з одного пункту України в інший населений пункт поштою, багажем, посильним тощо. Отримання (не отримання) наркотиків або психотропних речовин адресатом для кваліфікації значення не мають.
Під незаконним збутом слід розуміти будь-які оплатні або безоплатні форми реалізації наркотичних засобів або психотропних речовин (продаж, дарування, обмін, оплата боргу або дача в борг, введення ін'єкцій власником наркотику або психотропної речовини іншій особі, частування начиненими наркотиками сигаретами і т. п.)
У Кримінальному Кодексі України, злочинні діяння у сфері незаконного обігу наркотичних засобів зібрані в окрему главу, яка називається «Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та інші злочини проти здоров'я громадян». Дана глава містить опис дев'ятнадцяти злочинів, пов'язаних з наркотиками. Не вдаючись в їх детальний опис, перерахуємо лише назви деяких статей, а також передбачені ними види покарань.

Стаття 307. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.

Важливо зазначити, що особа, яка добровільно здала наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги і вказала джерело їх придбання або сприяла розкриттю злочинів, пов'язаних з їх незаконним обігом, звільняється від кримінальної відповідальності за незаконне їх виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення , пересилання.

Стаття 308. Викрадення, привласнення, вимагання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем
Стаття 309. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту.

Людина, яка добровільно звернулася до лікувального закладу і приступила до лікування, звільняється від кримінальної відповідальності за дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Стаття 310. Посів або вирощування снодійного маку чи конопель.

Суть цієї статті нагадує відому мудрість «Що посієш, те й пожнеш». Під посівом в даному випадку розуміються посів насіння чи висадка розсади заборонених до обробіток нарковмісних культур без належного дозволу на будь-яких земельних ділянках, в тому числі в квартирі, на лоджії, в ящику на балконі і т. п. Причому, неважливо, зросла рослина чи ні (!) і чи знятий урожай, - відповідальність за статтею настає з моменту посіву або початку вирощування заборонених рослин.
До речі, Ви понесете кримінальну відповідальність, навіть якщо просто доглядаєте за дикоростучим рослиною або, наприклад, без санкції відповідних органів заради наукового інтересу вдосконалюєте технології вирощування заборонених рослин (підвищуєте їх врожайність, виводите нові сорти, розвиваєте стійкість до несприятливих погодних умов і т. д.).

Стаття 314. Незаконне введення в організм наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.

У даній статті мова йде про незаконне ведення наркотичних засобів в організм іншої людини.

Стаття 315. Схиляння до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.

Під «схилянням до вживання наркотичних засобів» слід розуміти будь-які умисні дії, спрямовані на збудження в інших осіб бажання прийняти наркотики. Це можуть бути умовляння, пропозиція, порада і т. п. Крім перерахованого відміною вважаються обман; психічне або фізичне насильство; обмеження свободи особи, на яку чинять тиск з метою спонукати до прийому наркотичних речовин. Злочин буде визнано завершеним (досконалим) навіть в тому випадку, якщо після так званого «схиляння» особа відмовилася від Ваших пропозицій.

Стаття 316. Незаконне публічне вживання наркотичних засобів.

Під «незаконним вживанням» наркотичних засобів розуміється їх вживання без призначення лікаря.

Стаття 317. Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.
Стаття 318. Незаконне виготовлення, підроблення, використання або збут підроблених документів на отримання наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів.
Стаття 322. Незаконна організація або утримання місць для вживання одурманюючих засобів.

У даній статті мова йде про місця для вживання не наркотичних засобів, а засобів, що викликають одурманення. Такими засобами можуть бути різні сильнодіючі ліки, всілякі порошкоподібні сполуки, аерозолі, газоподібні речовини, лаки, фарби та інші рідкі розчини промислової або побутової хімії у вигляді сировини, напівфабрикатів і готової продукції.

Стаття 323. Схиляння неповнолітніх до застосування допінгу.

Допінг - це засоби і методи, які входять до переліку заборонених Антидопінговим кодексом Олімпійського руху.

Стаття 324. Схиляння неповнолітніх до вживання одурманюючих засобів.

Зазначені статті передбачають різні покарання. У тому числі:

 позбавлення волі;
позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю;
конфіскація майна;
обмеження волі.

Покарання у вигляді обмеження волі є принципово новим. Під обмеженням волі розуміється тримання особи в кримінально-виконавчих установах відкритого типу без ізоляції від суспільства в умовах здійснення за ним нагляду з обов'язковим залученням засудженого до праці. Проте, структура таких установ та порядок їх функціонування тільки розробляється.
Як уже говорилося раніше, за правопорушення у сфері незаконного обігу наркотиків крім кримінальної передбачена і адміністративна відповідальність. Чинний Кодекс про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за незаконне виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах (ст.44 КпАП). Відповідно до цієї статті передбачено покарання у вигляді штрафу від 18 до 43 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до 15 діб.
Особа, яка добровільно здала наркотичні засоби або психотропні речовини, які воно мало в невеликих розмірах, і які вона виробила, придбала, зберігала, перевозила, пересилала без мети збуту, звільняється від адміністративної відповідальності за дії, передбачені цією статтею.
Адміністративний арешт застосовується лише у крайніх випадках. Адміністративний арешт не може застосовуватися щодо вагітних жінок, жінок, які мають дітей віком до 12 років, а також щодо осіб, які не досягли вісімнадцятирічного віку і до інвалідів першої і другої груп.
Частина перша ст. 44-1 КпАП передбачає покарання за ухилення особи, хворої на наркоманію, від медичного огляду на наявність наркотичного сп'яніння - штраф від 5 до 18 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Більш того, ухилення особи, яка зловживає наркотичними засобами чи психотропними речовинами, від медичного обстеження тягне за собою накладення штрафу від 18 до 43 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 2 ст. 44-1 КпАП).

З якого віку настає кримінальна і адміністративна відповідальність?
Багато підлітків, та й дорослі щиро вважають, що цей вік дорівнює вісімнадцяти років. Проте, за загальним правилом кримінальна і адміністративна відповідальність настає з шістнадцяти років, а за вчинення тяжких злочинів навіть з чотирнадцяти років (знижений вік кримінальної відповідальності).
Зрозуміло, що неповнолітні злочинці знаходяться в більш привілейованому становищі, ніж дорослі. До них не може бути застосовано довічне ув'язнення, обмеження свободи. Загальний термін позбавлення волі не може перевищувати п'ятнадцяти років. Крім того, неповнолітнього, який вперше вчинив злочин малої тяжкості, суд вправі звільнити від кримінальної відповідальності, якщо вважатиме, що виправлення можливе без застосування суворого покарання.
У таких випадках суд застосовує примусові заходи виховного характеру:

попередження;
обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього
передача неповнолітнього під нагляд батьків або осіб, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання;
покладання на неповнолітнього, який досяг п'ятнадцятирічного віку і має майно, гроші або заробіток обов'язку відшкодувати завдану майнову шкоду;
направлення неповнолітнього в спеціальні навчально-виховні заклади для дітей і підлітків на строк не більше 3-х років.

Людина, що зловживає наркотиками або бере участь в їх незаконному обігу рано чи пізно стикається з правоохоронними органами. Ось деякі типові ситуації.
Найпоширеніша ситуація: співробітники міліції затримують молоду людину на вулиці, в нічному клубі, на дискотеці ...
За законом співробітники правоохоронних органів зобов'язані представитися і пред'явити службові посвідчення. Якщо співробітники міліції не у форменому одязі, а в цивільній, то, швидше за все, вони - оперуповноважені, а не з патрульно-постової служби, і у них напевно вже є інформація про затриманого. Вони мають право обшукати і доставити затриманого в найближчий підрозділ міліції. Слід мати на увазі, що без свідків та протоколу ці дії не законні. Перед оглядом вони зобов'язані запропонувати добровільно видати наркотики, холодну або вогнепальну зброю, а також незареєстрований газовий пістолет. Вельми бажано, щоб затриманий вчинив саме так, і не забув вказати на це у своєму поясненні, а також наполіг на внесенні факту добровільної видачі та без примусу зазначених речей у протокол огляду. В цьому випадку кримінальну справу відносно молодої людини може бути припинено на підставі примітки, в якому йдеться про звільнення особи від кримінальної відповідальності за умови добровільної видачі. Однак на практиці довести «добровільність» видачі зможе тільки кваліфікований юрист, і то не завжди (закон і реальність іноді не співпадають). Досвідчені наркомани при обшуку, проведеному в приміщенні або в автомобілі, рідко видають наркотики, заявляючи, що походження пакетика їм невідомо. Довести вину в подібній ситуації складно, особливо якщо стверджується, що даний пакетик залишив, наприклад, який гостював вчора випадковий знайомий.
Після огляду слід уважно прочитати протокол. Якщо що-небудь відображено неточно, то затриманий має право власноручно написати зауваження на протокол, доповнити його. Важливо звернути на це увагу свідків, висловити свою думку вголос так, щоб всі оточуючі почули і зрозуміли. Всі зауваження обов'язково потрібно заносити до протоколу особисто. Якщо стосовно затриманого проводилися незаконні дії - обшук без свідків, застосовувалося насильство, серед речей з'явився сторонній предмет (підкинутий пакетик з наркотиком) і т. п. - необхідно чітко про це заявити і зробити відповідний запис до протоколу. Будь-який  затриманий має на це право.
Слідчий може затримати людину на три доби до вирішення питання про запобіжний захід. Це ще не арешт, а затримання. До в'язниці відповідна особа можна поміститися виключно з письмового дозволу прокурора, а слідчий лише клопоче перед прокурором про арешт.
Затримання можливо при наявності таких підстав:

особу застали при вчиненні злочину або безпосередньо після його вчинення;
якщо очевидці, в тому числі й потерпілі, прямо вказують на людину як на особу, яка вчинила злочин.
на тілі, одязі або в житлі виявлені явні сліди злочину

Переглядів: 1079 | Додав: Igorivna | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук

Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz